Skip to content
  • AvenTURA muntii Semenic 2010

Ziua 1: Planificasem noi cu ceva timp sa facem tura asta, asa ca in 1 octombrie am pornit. Pe la ora ora 2 pm Cana si Duda plecau din Resita catre lacul Secu. De acolo catre satul Secu. La intrare in sat am cotit stanga si am urcat la remiza de cale ferata montana a CSR (TMK) –ului. Pana aici nimic nou dar dupa o scurta discutie cu Petre am descoperit un drum nou, faina care urca excelent pana in asfaltul catre Valiug.
Mai departe pe asfalt pana la cruce unde am cotit stanga catre zona de enduro cross. Urcare 60 de metrii alt. de la drum .. dar sunt toti deodata, cum zice Duda. Merita ca urmeaza o coborare FORJA cu curbe batute si wall ride-uri facute de motoare.
Se iasa in Poaiana din Valiug. De aici noi am intrat catre Grindesti si am ales o ruta care sa mearga in jurul lacului pe poteca lui Sven la care am curatat si noi in promavara. Fain, tehnica, usor stresanta daca nu esti priceput.
Dupa o bere si ceva mancare la Brighite am porint catre Berzevita, era ora 5 pm, deci mai 2-3 ore de lumina. Dupa Berzevita am continuat pe drum pe malul Barzavei pana ce drumul se termina si intra intr-un drum de TAF care duce in drumul de Cosava. De sus din sa am cotit stanga si am mers pe coama catre Poiana Alibeg si apoi pe platou pe sub Piatra Nedeii si apoi in statiune. Sus la ceai la cabana Andra pe intuneric ne-am intalnit cu Misu care a urcat ca un iepuras  pe sosea. Era noapte deja si un frig cumplit. Mai tarziu au urcat toti cu busu.

Ziua 2: Cana, Duda, Bob, Robi, Mosu, Andi, Misu, Gusti, 8 bucati, hotarati am pornit pe la 11 am catre  Poiana Radcosa la vale pe traseul de maraton. Padurea impresionanta, covor de frunze rosii, pomi galbeni si soare cu dinti ce-i drept. O serie de pene ne-a tinut in loc cam 1 ora. Dupa aprox. 1 km am parasit traseul de maraton si am pornit la vale catre Mehadica printr-un labirint de drumuri si poteci marca Duda. Cobarari in viteza maxima, sarituri in forta, lemne rupte zburau in toate partile. Dupa inca cateva pene am ajuns la Mehadica la bere si potolit de foame. De acolo pe asafaltul comunal la Verendin si apoi o urcare ca pe Passubio in Alpi, 13 km pana la Sara cunoscuta si Poiana RaScoasa. Urcarea in echipe de transalp cate 2. Sus ne-a prins noaptea, am facut un inventar de frontale si aveam doar 4 asa ca ne-am impletit ca sa fie lumina la toti. La vale catre 3 Ape pe un terasament si apoi pe o poteca care a ramas restanta si pe lumina. La 3 Ape ne astepta busul cu Clara si Mara si ne-am dus la Ocsi la Garana si am cinat ca in povesti. MULTUMIM OCSI. De acolo cu busul pe Semenic ghiftuiti.

Ziua 3: ZA BEST DEI!! Sus pe Smenic ceata, umed si frig dar stiam ca imediat ce intram in padure totul o sa fie „ca la carte” asa a si fost. Ne-am imputinat de oboseala si diferite dureri asa ca la vale am gonit: Cana, Duda, Robi, Bob si Mosu. Am venit cumva in linie dreapta de pe Semenic la Resita. Poteca "docblutrail" catre Crivaia .. este poteca care face sangele sa puste prin vene de adrenalina. Pe drum la-am pierdut pe Bob dar ne-am reantalnit la Valiug. Urcarea in culmea Certej aspra ca de obicei si apoi iar forja la vale tot pe "docblutrail" pana la cantonul Bichii. Totul se desfasoara in viteza teribila ca nu ai timp nici sa realizezi „care-i traba” dar ai gur apan al aurechi si esti multumit de ce faci si cum o duci. Aici l-am pierdut definitiv pe Bob, a strambat raoata si discul spate asa ca a coborat pe asfalt la Resita.
Noi am continuat catre Sodol, poteca, drum de piatra si apoi ultima urcare pana in Crucea Domanului si apoi in „Canada”. De aici poteca prin .. „Spaina” (zonele amintesc de peisajul din Canada si Spania - pe 200m doua peisaje total diferite) si forja la vale pe o poteca abrupta in prima faza, iar apoi vitezista si la final tehnica.
Jos la Valea Domanului cand mai era un metru si intram in asfalt Mosu cade lemn si-si rupe schimbataorul, hainele si isi sparge cotul. Ghinion prostesc, dupa ce am coborat mai ult de 2000 de m. in zilele astea pe poteci si bolovani si tot felul de locuri dubioase sa cada la un metru de final.

Dar conculuzia e ca am dat inca o tura marca noastra, BikeAttack, de data asta prin muntii nostrii care aur poarta pentru biciclisti.