Skip to content
  • Banat Mountainbike Maraton trasee 2005-2007

Cele 3 trasee acopera cele mai frumoase zone din jurul orasului Resita, combina zone de viteza pe drumuri de tara, coborari tehnice, portiuni de asfalt si urcari de foaia mica.

pentru poze de la BMM 2006 clik AICI  

Trasul scurt:  Resita - Dealul Ciorii - Valea Starnic - Resita

Toate cele 3 trasee au partea de inceput comuna pana la un anumit punct. Se porneste din centru, din fata primariei in directia Govandari. Ajunsi in Triaj, dupa aproximativ 3 kilometrii, trebuie sa urcam spre stanga pe strada Ciprian Porumbescu. Avem ca reper un zid mare de sustinere acoperit de Graffitti, imediat dupa zid incepe porneste strada. De aici incepe o urcare destul de inclinata, care ne face sa ne ridicam din sa. Cum inca nu suntem incalziti prea bine, inima o simtim pana in varful urechilor. In scurt timp iesim din oras si drumul continua de-a lungul unui gard (pe partea stanga) pana ce ajungem la o intersectie unde noi urmam drumul spre stanga in sus. Aici deja castigam altitudine si avem vizibilitate tot mai buna asupra zonei. Continuam tot pe drum inca vreo 2 km pana ce ajungem la un drum de piatra mai lat decat cel de pe care venim, si pornim in dreapta sus pe el si ajungem in scurt timp la Stema Resitei, unde drumul nostru se intersecteaza cu soseaua spre Lupac.
cata De aici avem o panorama interesanta cu orasul, putem sa ne tragem sufletul un pic. Pornim mai departe, traversand cu atentie soseaua si continuam pe drumul de tara din fata noastra unde pastram directia pana ce ajungem la Releele de transmisie de pe dealul Cioara. Pana aici  drumul e numai in urcare, panta aspra alterneaza cu paliere unde ne putem trage sufeltul. De la releele de pe dl. Cioara continuam de-a lungul coamei dealului, pe liziera padurii. Exista mici ramificatii pe drum dar care se reunesc dupa cateva zeci de metri. Dupa o scurta coborare dupa 4 km pe drumul de coama, trecem prin dreptul unui izvor de unde trebuie sa fim atenti sa urmam al doilea drum care porneste in sus spre stanga. De aici urcam in continuare, pana ce drumul o ia la dreapta printr-un fel de gard. Trecem de un salas (pe partea drapta) dupa care in scurt timp drumul intra in padure spre stanga. Aici suntem in varful urcarii, de aici urmeaza sa ne delectam cu o coborare superba.

Prima bucata de drum coboara aspru pana ce ajungem intr-un fel de sa de unde se ramifica traseul scurt de celelalte doua. Trasul nostru pleaca spre stanga catre vale. De aici coboram in continuare pana ce ajungem in valea Starnic, unde urmam firul apei la vale, si ajungem pe valea Domanului de unde cobora spre stanga pana ajungem inapoi in centru.

Tura are 15 km, 600 m diferenta de nivel.

Trasul mediu:  Resita - Dealul Ciorii - Clocotici - Nermed - Iabalcea - Canton Padina Seaca - Saua Capul Baciului - Doman - Resita

 Cum am spus si mai sus, prima portiune a acestui traseu e comuna cu trasul scurt. Din saua de unde se ramifica traseele, urmam un  drum ce porneste spre dreapata la vale. Aici se coboara ceva kilometrii buni, aceasta coborare fiind una dintre cele mai spectaculoase din zona. In principiu trebuie urmat drumul care coboara, mai apar unele ramificatii dar se reunesc ceva metrii mai incolo. lavale
La un moment dat se iese din padure si ne aflam intr-o poiana, cu ceva pruni razleti. Aici mai bagam viteza cateva sute de metrii dar la un moment dat drumul o ia la dreapta, trebuie sa fim atenti ca ne cam fura peisajul. De aici urmaza o portiune foarte tehnica pana ce dam de un parau pe care il urmam in continuare la vale. De aici in scurt timp ajungem in Clocotici unde mentinem directia de mers pana ajungem la caminul cultural din centru. De aici continuam pe directia Nermed, Carasova pe asfalt. Portinuea asta este foarte pitoreasca, rustica, mai ales seara, da o senzatie de liniste. Urcarile sunt alternate cu coborarile, pana ce ajungem la o intersectie unde avem o fantana cu cumpana ca reper. Aici pornim spre stanga catre Nermed unde ajungem destul de repede (2km). Din Nermed mai avem inca 3 km de urcare pana la soseaua Resita – Anina, unde continuam spre dreapta pe o panta aspra, Patesanul Mic. Inca un kilometru si ajunsi in varful urcarii iesim de pe asfalt si urmarim un drum spre stanga care ne scoate in drumul de Iabalcea. Daca cumva nu vedem drumul asta si mergem mai departe putem sa reintram pe traseu mai jos la intersectia de unde porneste drumul spre Iabalcea.  Pana in Iabalcea mai avem 3 km de urcare placuta pana ajungem la intrarea in sat unde in dreptul unei pompe de apa pornim in dreapta sus. nermed
De aici mentinem directia de mers inainte 2 intersectii, pana ce iesim din sat, unde urmam drumul de stanga la o urmatoare intersecita. De aici mai avem o tura de urcat pana ce ajungem la Cantonul Padina Seaca. De la canton urmam drumul care vine din stanga relativ paralel cu cel de pe care am venit noi. De aici avem o portiune foarte placuta de cross-country 100%, mentinem drumul pe care suntem pana ce ajungem la Saua Baciului, unde drumul se intersecteaza. Din punctul acesta se desparte si traseul mediu de cel lung.


Traseul nostru continua la vale, drept inainte cam 5 km, pana ce ajungem la o intersectie unde cele doua trasee se reintalnesc. Continuam asadar spre stanga la deal pana ce ajungem in drept cu un salas unde urmam drumul spre stanga. De aici continuam pe curba de nivel pana ajungem in Doman, la prima casa, se poate observa un drum ce vine din dreapta. Il urmam si pret de 2 km pana ajungem la o noua intersectie unde trebuie sa fim atenti. Se observa un drum care coboara spre drepata care ajunge in Driglovat, un cartier al Resitei. Dar noi trebuie sa pornim spre stanga la deal pe un drum nu foarte vizibil. De aici urmeaza 2 km de urcare foarte dificila. In varful pantei e o padure foarte interesanta, urmeaza sa coboram pe o carare ingusta,  plina de adrenalina. Trebuie sa ne orientam putin si sa pastram oarecum directia pana ce ajungem intr-o pasune de unde coborarea continua in viteza pana ce ajungem in satul Doman. Cand intram pe drum pornim spre dreapta si mentinem directia de mers. La un moment dat drumul se intersecteaza si noi urmam varianta din stanga, trecem printre niste case si iesim din sat. Urmeaza o scurta bucata pe curba de nivel pana ce incepem sa coboram, si de-a lungul unui parau ajungem la soseaua catre Resita, unde coboram 3 km pana ce ajungem in centru.

Traseul masoara 50 de kilometri si are o diferenta de nivel de 1300 m.

Traseul lung: Resita - Dealul Ciorii - Clocotici - Nermed - Iabalcea - Canton Padina Seaca - Saua Capul Baciului - Canton Bichii - Raul Alb - Lacul Secu - Lend - Minda - Doman - Resita

Din Saua Baciului, locul unde se desprate traseul mediu de cel lung, continuam spre dreapta unde mentinem drumul pe care suntem , chiar daca se mai intersecteaza cu unele drumuri secundare. Urmeaza doua sectoare de coborare in viteza, insa atentie la piatra de calcar daca e ud pe jos. Dupa aproximativ 6 km ajungem la soseaua Resita – Valiug, in drept cu cantonul Poiana Bichii. Aici umam soseaua 1 km spre dreapta pana ce observam ca pe stanga porneste un drum la vale. Iesim de pe asfalt, coborma cateva zeci de metri, tinem tot inainte la o intersectie si incepem sa urcam o bucata pana intram in padure. cuptoare Aici trebui sa fim foarte atenti la o carare ce porneste spre stanga la vale. Portiunea asta este foarte tehnica si fara frane bune nu ai ce cauta pe bike. La un moment dat cararea se transforma intr-un parau si cateva zeci de metrii cari bitziclul in spate, pana ce dam de un drum forestier pe care il urmam tot inainte la vale. Trecem pe langa tabara Raul Alb si continuam pana ce ajungem la soseaua Resita – Lacul Secu unde, continuam spre dreapta cativa kilomatrii pana ce ajungem in coada lacului, la un pod ce traverseaza raul Barzava. Dupa ce il traversam, continuam spre stanga pe malul opus al raului pana ce ajungem la un canton de unde drumul porneste spre dreapta la deal. Urcam cam 3 km pana ce ajungem la o poarta peste drum, noi insa trebuie sa pornim spre stanga pe coama dealului. Drumul ne duce pana la niste salase de unde trebuie sa coboram spre stanga la vale. Aungem din nou la raul Barzava pe care il traversam si intram din nou pe soseaua  care duce catre Resita, spre drepata. Urmeaza o portiune de asfalt de 7 km pana ce ajungem din nou in Resita, traversam o serie de linii ferate dupa care urmam indicatorul spre Semenic. Continuam pe vale pana ajungem la cantonul Minda, ultima cladire din oras, unde porneste un drum spre dreapta in sus. Aici avem de urcat inca 7 km pana ce ne ajungem la o intersectie cu un drum ce urca spre drepata sus. In acest loc, traseul lung se reuneste cu cel mijlociu.

Traseul acesta are 80 km si 2200 de metri diferenta de nivel