Skip to content
  • Coltzul rutierilor

Si pentru ca in ultimul an am avut parte in zona de cateva dintre semnele civilizatiei, cum ar fi asfaltul de buna calitate putem face si cateva recomandari rutierilor neprofesionisti si celor care indragesc ture usoare pe asfalt, care se afla intamplator sau nu in partea Banatului Montan.

Asadar prima recomandare este o bucla in tinuturile croatilor din Banat, o bucla scurta dar valonata si deosebit de frumoasa.Din Resita se alege directia catre Anina pe DN 58 si urcarea incepe pe un sector umbros pe Valea Domanului pana ce iesim in platoul calcaros, iar drumul serpuieste frumos pe la soare peste dealuri pline de flori.
 
Ajungem la Carasova dupa ce am urcat Patesanul Mic (inclinatie peste 10%). Aici parasim drumul national si intram in localitate, catre dreapta, iar la scurt timp suntem pe un drum comunal de o calitate excelenta ce ne duce la Clocotici. Din Clocotici, chiar in centrul satului, schimbam directia la stanga (catre Resita) dar urmeaza o bucata mai rea de asfalt, din fericire este scurta si intalneste dupa cateva minute drumul judetean ce vine de la Goruia catre Resita.
 
O luam catre Lupac la dreapta si dupa ce traversam satul parcurgem in urcare usoara ultimii kilometrii pana la stema Resitei. Aici sub noi o gasim pe “Resita care fornaie linistita ca un dragon cazut in amorteala ce inca mai scoate din cand in cand fum pe nari”. Traficul pe aceasta bucla este redus ideal pentru ture scurte cu prietenii sau cu familia.
 
Alta recomandare este una dus-intors, drumul DN 58 Resita - Caransebes cu un asfalt impecabil asezat peste dealuri golase cu urcari si coborari lejere. Din pacate traficul este mai ridicat iar masinile circula in viteza.

Drumul DN 58 Resita - Anina, tot tur-retur, 30 de km frumosi (dus), se urca sustinut pana la Anina iar apoi coborare in viteza pana la Carasova. De aici la Resita valonat, traficul redus.

Pe DN 58B Resita – Bocsa – Berzovia, un asfalt fin pe valea Barzavei, o bucata mai mult plata. Din Berzovia se poate continua catre Buzias dar asfaltul isi pierde din calitate. Trafic ridicat.

Catararea Resita – Cuptoare - Valiug – Prislop – Lacul 3 Ape si de ce nu Semenic este provocarea tuturor celor care incep sa mearga cu bicicleta. Asadar daca sunteti la inceput nu va aruncati de la prima tura (sau a 2-a) sa urcati pe Semenic. Cu siguranta o sa puteti, dar va fi chinuitor si mersul pe bicicleta va deveni doar o amintire neplacuta.
 
Asadar recomandam sa o faceti in trepte, prima data Resita – Cuptoare sau de ce nu pana la Valiug. Apoi, in alta zi incercati sa ajungeti din Resita la 1000 m altitudine, la pasul Prislop si daca simtiti ca intradevar mai sunt resurse din plin, trageti la coasta Semenicului. Sunt doar 9 kilometri dar sunt in forta care nu te prea lasa sa te relaxezi. De la Prislop se poate cobara la Garana sau catre lacul 3 Ape.
 
Sigur pentru cei cu chilometri in pedale este un deliciu, o urcare provocanta care parca de fiecare data te face sa-ti dozezi altfel resursele.
 
Jucandu-ne putin, in zilele de vara putem face pe asfalt o tura interesanta cu ciclism si inot. Tura celor 3 lacuri din muntii Semenic:  Resita - lacul Secu - lacul Gozna - lacul Trei Ape - Resita