Skip to content
  • Domasnea-Bogaltin-Dobraia-Valea Cernei

Traseul pleaca de pe soseaua europeana E70, din Poarta Orientala, exact deasuptra de Domasnea de la antenele de telefonie GSM si este urcare catre coma impresionantului deal/munte al Domasnei cu al sau top de 1364 m. Deoarace in poarta orientala suntem la 535 avem de urcat toata diferenta in 10 km. Dar merita. Urcarea e frumoasa la inceput dar pe parcurs se transforma in push bike (cel putin pt. bikeri normali.. probabil ca cei foarte bine antrenati merg pe bike) insa drumul te scoate de mai multe ori in poieni minunate, luminate de soare si pline de flori si mirosuri  care te bine dispun si iti indulcesc urcarea. Sus pe coama dealului e.. din alta lume. Esti la 1300 - 1400 dar asta nu se simte pentru ca in jurul tau se vad varfurile de 2000. Minunat peisaj al “Banatului inalt”. Treba buna e ca de aici nu mai ai unde sa urci, in orice parte ai merge ..mergi la vale.


Traseul merge pe coama delului pe un drum de caruta foarte fain, pe care-l parcurgi cu respiratia semitaiata de placere, la vale pe pietris si printre pietre mai mult sarind. Dupa ce trecem de piatra Domasnei drumul mai continua pe creasta pt ca mai apoi sa vireze brtusc la stanga, apoi o serie de serpentine si coboara violent peste pitre si stanci spalate de ape. Daca o scapi mai tare trebuie sa fii sigur ca stii ce faci. Cand coborarea se mai domoleste trecem pe langa mai multe salsele si de aici cautam spre dreapta o poteca bine batuta. Un dingle trail ca-n povesti cu biciclisti... se mai intersecteaza drumul, dar cine are vreme sa-l observe... la vale forja, pe viraje cu contrapanta si vegetatia iti da senzatia ca rulezi prin tunel,  poteca cursiva te scoate chiar in albia raului Bela Reca. De aici urcam spre stanga la drumul judeatean 60 B de beton si coboram catre dreapta spre Bogaltin.


La prima intresectie parasim drumul principal si facem stanga. In 2-3 minute suntem in sat, urcam catre biserica din Bogaltin unde avem o intresectie. Avem 2 variante de a ajunge la Dobraia si mai apoi in Valea Cernei: 1- daca mergem inainte urcam aspru pe un drum forestier pana in saua Prislop (1200 m) si de acolo coboram pe poteca minunata pana la Prisacina iar de acolo pe drum de care pana la Dobraia, (foarte frumos dar recomandat celor care au tehinca pe poteci) si 2 - dela biserica din Bogaltin la dreapta ajungem la Dobraia mai pe sub vf. Arjana, nu se urca asa mult iar traseul e foarte pitoresc si ofera niste privelisti nemaipomenite catre valea raului Bela Reca si M-tii. Mehedintiului. Suntem practic pe traseul de Hercules Maraton vezi aici.


De la Dobraia de la bisericuta porinm la vale pe poteca ce merge prin fata bisericutei si coboara destul de violent in prima parte. Cand se mai domoleste poteca devine foarte tehnica, peste bolovani care nu te lasa sa te relaxezi deloc, dar mai apoi totul se face “CA LA CARTE”. Un Single trail DELIOCIOS. Viteza, tehnica, sarituri, viraje, radacini, panta mare.. totul la maxim si superlativ. Este egala potecilor din Alpi, daca nu chiar mai bine. Jos nici nu mai sti exact cum te cheama, totul se intampla repede dar foarte foarte intens. La capat poteca trece pa langa o moara de apa si peste o punte dar cine se mai entuziasmeza dupa asa o coborare ireala. Dupa ce trecem raul Cerna suntem in fata la capatul lacului Tierna, loc excelent pt relacare si berea bine-meritata.