Skip to content
  • Staierdorf-Bradet-Gara Garliste-Garliste-Carasova

Asadar, intrarea in traseu se face din cartierul orasului Anina - Steirdorf si se merge pe vechiul drum catre Oravita DJ 572B.

Urcare usoara pana la intresectia ce duce catre Bradet unde facem dreapta si traversam un platou cu poieni foarte frumoase. In 10 min de pedalat din la intrsectie suntem in Bradet, un alt cartier foarte izolat al Aninei unde traisc aproape 100 de persoane, o fosta colonie miniera. Locul este nemaipomenit, poieni uriase inverzite si pline de vegetatie colorata. Se traverseaza pe strada principala si inainte de ultima casa drumul coteste spre stanga, ca dupa aprox 20 de m face un alt cot la dreapta si de aici parasim Bradetul si dupa ce traversam intregul platou intram in padure. De aici incepe coborarea si se coboara pana ce intalnim calea ferata Oravita-Anina. Atentie, inainte de cantonul de la calea ferata se desprinde un drum in stanga ce urca direct catre Gara Grliste. Daca totusi ai ratat acest drum (cum am facut eu) nici o problema, countinua pe sub calea ferata si imediat iesi in niste poieni unde intelegi cum fost inventate povestile cu locuri minunate... aici te opresti si fara sa iti dai seama zambesti pentru ca esti bucurost de ce vezi, de ce mirosi si de ce se aude. Drumul continua in coborare ca mai apoi sa inceapa o urcare lejera iar imediat ce urcarea se mai domoleste se desprine un drum in stanga care continua sa urce si..da, asta este drumul nostru care urca indraznet, trece inca o data pe sub calea ferata si coteste stanga, iar apoi continua sa urce in serpentine lungi. Sus suntem pe coama dealului si in vale se vede Gara Garliste si undeva parca in fundul pamantului satul Garliste. Dupa ce am ajuns la Gara Garliste incepe adevarata proba de orientare. Desi numele de „Gara Garliste” te duce cu gandul ca localitatea Garliste este pe undeva pe aproape, sau cel putin exista un drum batut de calatori care merg de la Garliste pana la tren... dar nu e deloc asa.

Exista totusi o poteca, care cu greu o gasesti (cel mai bine e sa intrebi pe cantonier) si dupa ce ai gasit-o trebuie sa nu te bagi in vale ci sa mergi pe versantul din partea stanga ca mai apoi sa dai intr-un drum, ce-i drept parasit. Acesta coboara asprut, o coborare periculoasa plina de bolovani, daca nu ai experienta iti recomand sa o iei la pas. Tot ce trebuie sa faci este sa contuni sa cobori pana ce intri de-a dreptul in raul Garliste, pe care trebuie sa-l traversezi prin apa, pentru ca ici urma de pod si apoi o sa mai ai de traversat si alte rauri. De aici dupa 15 miunte suntem in satul Garliste si in centrul satului facem dreapta si traversam un pod si urcam pentru a trece in zona de lunca a raului Caras. Dupa ce traresam aceasta lunca drumul ne duce direct in apa, un vad prin care trecem si apoi o luam catre dreapta, ca dupa in 15 min de pedalat sa traversam inca o data Carasul .. si apoi inca o data.. si gata suntem pe drum de pamant ce intra in satul Carasova.

Un traseu foarte frumos, salbatic, care iti pune la incercare calitatile de navigator dar si de biker pentru ca iti folosesti toti muschii si toata tehnica.
Have Fun